A Harry Potter mint kötelező olvasmány szerepelne a magyar órán? A tanárok egyik tábora szerint: bármennyire népszerűek is a hasonló típusú könyvek, nincs helyük a tanórákon az alacsonyabb irodalmi színvonalú műveknek.

Más pedagógusok szerint viszont nem dőlne össze a világ, ha frissülne a kötelező olvasmányok listája. Persze az sem mindegy, a könyvtárban van-e elegendő példány.

akármennyire is kortárs, bármennyire is jól megírt, izgalmas mű a Harry Potter, az elmúlt évek egyik legnépszerűbb könyve – az olvasásszociológus szerint –, inkább szórakoztató, mint szépirodalom. Talán emiatt lepődtek meg sokan, amikor mostanában többször felvetődött, hogy Joanne K. Rowling angol író meseregénye esetleg helyet kapna az általános iskolai kötelező olvasmányok között. A magyartanárok egy része úgy véli, nincs helye az ilyen olvasnivalónak Molnár Ferenc, Gárdonyi, Jókai és Móricz irodalmi klasszikusai mellett, míg más vélemények szerint nem haszontalan, ha új választékkal frissül, vagy bővül az évtizedek során megszokott lista.

S hogy miként vélekednek erről az érintettek, a diákok? A nyolcadik osztályos, a győri péterfys Fehér Csilla szerint: semmiképpen sem az Egri csillagok vagy a Légy jó mindhalálig helyett, hanem mellett szerepelhet csak a Harry Potter a kínálatban.
Bár a Nemzeti alaptanterv nem ír elő kötelező olvasmányokat, de az általános iskolásoknak minden bizonnyal még jó ideig Nemecsek Ernőről, Bornemissza Gergelyről, a Baradlay fivérekről és Nyilas Misiről kell jellemzést írniuk.

Kisalföld.hu

 

 

 

 

 

Szerző: Kakuk Móni  2010.01.18. 12:50 2 komment

Címkék: könyv magyar irodalom angol életrajz érdekesség felvételi kompetencia érettségi középiskola részlet kötelező olvasmányok

A bejegyzés trackback címe:

https://kotelezoolvasmanyok.blog.hu/api/trackback/id/tr221681735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kong.Kinga 2018.09.04. 09:44:28

Úgy ahogy van, az irodalom oktatás túl van lihegve. Nem lenne szabad komolyabban venni, minrt egy ének vagy rajz órát.

Kong.Kinga 2018.09.04. 09:45:25

A nyelvtan, és a helyesírás az más. Az fontos.
süti beállítások módosítása