Mindig azt sulykolják a magyar tanárok, hogy olvasni, olvasni, olvasni.Kötelező olvasmányok nyárra, ajánlott olvasmányok, de még ezeken felül is olvasni kell, hogy művelt, kommunikatív, választékos felnőtt válhasson belőled. Te meg nem érted, miért leszel több attól, hogy elolvasod a Rómeó és Júliát, ha egyszer kötelező és mindenki olvasta.

Shakespeare művei viszonylag könnyen emészthetők: a vígjátékai szórakoztatóak, a drámái követhetőek, nincs túl sok főszereplő, a történet letisztult. Ha egyet elolvasol, könnyen lehet, hogy megjön a kedved, hogy a minden háztartásban fellelhető Shakespeare: Öt drámában  tovább lapozz és elkezdj egy másikat.

Általában ott van ezekben a Szentivánéji álom. Az ember elolvassa, nem érti. Aztán nem érti, miért nem érti. Megijed, hogy vele van a baj, és inkább már arról is hallgat, hogy elolvasta. Pedig nagyon sokan vagyunk így, sőt Müller Péter Sziámi egyszer azt nyilatkozta, hogy még életében nem találkozott olyan emberrel, aki olvasta a Szentivánéji álmot és el tudta volna mondani, hogy miről szól, ide értve a magyartanárokat és a színházi dramaturgokat is.

Annyi szent, hogy van benne szerelem, viszály, megoldás, mint a többi művében, de ki szeret kit, melyik is a Hermia és melyik a Heléna, miért van ilyen összecsengő nevük, és hogy kerülnek ide ezek a mesteremberek? Lehet, hogy tulajdonképpen az összevisszaságról szól? Arról, hogy sokszor nem mi irányítjuk a sorsunkat, hanem felettünk álló lények? Az emberek sokszínűségéről, arról, hogy sokszor mi emberek sem értjük egymást?

És ha ez az egész annyira érthetetlen, miért ilyen sikeres? Rengeteg olyan Shakespeare mű van, ami nem közismert, csaknem feledésbe merült, a Szentivánéji álomból filmet forgattak, a világ számos színpadán játsszák, utóbbi években magyar alkotók musicalt írtak belőle és mindenki hallott már Puckról és Zubolyról, használjuk az „Ide nekem az oroszlánt is” szállóigét. Igen, ez mind Szentivánéji álom. Egy próbát megér. Ha mást nem, nézd meg valamelyik színházban, lehet, hogy ott érthetőbb lesz azáltal, hogy látod a szereplőket.

Bogi

Szerző: Kakuk Móni  2010.03.12. 11:06 Szólj hozzá!

Címkék: blog könyv irodalom életrajz érdekesség felvételi érettségi középiskola kötelező olvasmányok kötelező olvasmányok

A bejegyzés trackback címe:

https://kotelezoolvasmanyok.blog.hu/api/trackback/id/tr201833731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása