„Sose halaszd holnapra, amit holnapután is megtehetsz.”- vallotta Mark Twain, és nem is igyekszünk dacolni vele. A legtöbb ember szeret mindent az utolsó pillanatra hagyni. A karácsonyi ajándék megvásárlása, a szobánk rendbe tétele vagy a nem szívlelt rokon meglátogatása mind azok a dolgok közé tartoznak, amik általában a végtelen hosszú, soha véget nem érő, „muszáj” listánkon szerepelnek.

És ott van rajta az a poros, unalmas borítójú könyvkupac is, mely a gondolataink között trónol, büszkén és öntelten, néha talán kacagni is halljuk, rajtunk, a helyzeten, a hibáinkon. Olykor megfeledkezünk róla, máskor pedig nem hallgat, nem hagy nyugtot nekünk, himbálózik, le- fel dobálja magát a lelkiismeretünkön, mint egy vékony szaruhártyán.

Csak így nevezzük őket:kötelező olvasmányok. Az írott betű azon hatalmasai, amiket ismernünk kell, mert különben elveszünk, elgyengülünk, majd végleg elenyészünk az új kori, zavart kultúrátlanságban.

E tudás nélkül ugyanis- hallani sokszor a magyar tanároktól- sem az érettségi, sem a művészeti iskolába való felvételi nem sikerülhet jól. De ennyi még nem elég. E nélkül nem fognak sehol komolyan venni, nem vehetjük fel értelmiségi kávéházakban a beszélgetés tényleges fonalát, sőt, nem mehetünk tévés vetélkedőkbe sem. Kedves olvasó, immár egyértelmű, nagy a tét.

S az áldozat ehhez képest már nem is látszik olyan nagynak. Egy- két óra naponta, a metrón, az iskolába, a munkahelyre menet, vagy elalvás előtt, és nem csupán a felvételi esélyeink növekednek, vagy a műveltségünk, hanem mi magunk is változásokon mehetünk át. Nem feltétlenül a világ szemében, talán csak a sajátunkban. De kell ennél több?

 

 

 

 

 

Szerző: Kakuk Móni  2009.12.07. 15:06 Szólj hozzá!

Címkék: magyar felvételi érettségi középiskola kötelező olvasmányok kötelező olvasmányok

A bejegyzés trackback címe:

https://kotelezoolvasmanyok.blog.hu/api/trackback/id/tr451580434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása